Pentru comenzi ne puteti apela la 0729.070.014 de luni pana vineri intre 9-17
Nu exista produse in cos!
Total produse (0):0.00 RON
CATEGORII DE PRODUSE
Ne gasesti pe Facebook
Jurisprudenta in materia concurentei. Obligatia de a solicita o hotarare preliminara

Jurisprudenta in materia concurentei. Obligatia de a solicita o hotarare preliminara

Comanda la 0729_ 070_ 014
de luni pana vineri intre 10-18
Livrare in 24h
oriunde in tara
Stoc IN STOC

Capitolul I. Introducere /9 

 Rolul curtilor nationale si conceptul de autonomie procedurala /9

Obligatia de a solicita o hotarare preliminara ca oportunitate de a   influenta evolutia dreptului UE /11

Cauzele Vitamine si Pensii Private Obligatorii/13

Cauza Panificatie/17

Cauza Navigatie /18

Cauza Inspectii Inopinate /19

Capitolul II. Intelegeri anticoncurentiale/22

Interdictia activitatilor de comert paralel inclusiv a vanzarilor pasive/22

Stabilirea preturilor/68

2.1.  Sector scoala de soferi /68

 2.1.1. Cauza FPSSP/68 

2.1.2. Cauza SSITEI/71 

2.2.   Sector panificatie /86 

2.3.   Sector dispecerate taxi /91 

2.4.   Sectorul bancar/102

Statul si politica de concurenta/120

3.1.  Sector navigatie fluviala /120

Impartirea pietii /127

4.1.   Retransmisii prin cablu /127

 4.2.   Fonduri de pensii private obligatorii/137 

4.2.1.      X-Pensii/137 

4.2.2.      E-Pensii /162 

Capitolul III. Controlul concentrarilor economice /185

Sectorul constructii conducte /185

Sectorul energiei electrice /193

Capitolul IV. Servicii universale /198

Serviciile de informatii privind abonatii /198

 Capitolul V. Controlul ajutoarelor de stat /254

Obligatia notificarii ajutorului de stat /254

Notiunea de investitie nou creata /260

Capitolul VI. Monitorizarea achizitiilor publice /267

Cesionarea catre un tert /267

Achizitia directa /273

Capitolul VII. Comentariu de final/283

 Bibliografie/288

 


Cuvânt înainteJURISPRUDENTA IN MATERIA CONCURENTEI. OBLIGATIA DE A SOLICITA O HOTARARE PRELIMINARA


Aceasta carte este rezultatul unui proiect initiat de ARDAE si de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania.  Cartea pleaca de la o selectie ampla de cauze de concurenta generate in cadrul colaborarii ARDAE, selectie pe care autoarea a prelucrat-o din perspectiva aplicarii de catre instantele romanesti a dreptului UE al concurentei. Desi mecanismul hotararilor preliminare face parte din „trezoreria regala” a sistemului de dreptul al UE avand un rol determinant pentru mentinerea coerentei aplicarii dreptului UE de catre instantele nationale si pentru protectia efectiva a drepturilor particularilor cu toate acestea nu se poate spune ca subiectul a fost epuizat din punct de vedere teoretic si nici ca acesta este facil de aplicat la nivel practic.

Cartea investigheaza atat cauze similare cu altele deja tratate de CJUE, cum ar fi Cauza Vitamine, cat si cauze caracterizate de un grad avansat de noutate, cum ar fi Cauza Pensii Private sau Cauza Inspectii Inopinate. In cazul cauzelor similare întrebarea care se pune este daca acestea sunt identice cu cele deja tratate de CJUE. Daca nu sunt identice, acele puncte de diferentiere trebuie identificate si aduse in atentia CJUE ca întrebari prejudiciale.

Cauza Pensii Private este pendinte, cererea pentru o hotarare preliminara fiind primita de CJUE la 7 aprilie 2014. Elementul cheie este notiunea obiectiva de împartire a pietei in contextul crearii unei piete noi, cea a pensiilor private obligatorii. Este vorba de o forma de piata strict reglementata de lege, dar care are la baza principiul libertatii de alegere. Beneficiarul de pensii private are dreptul de a alege liber un fond de pensii, însa optiunea trebuie sa fie unica. Sistemul de înregistrare a permis din pacate marcarea unor optiuni duble, creand astfel necesitatea unei a doua alegeri si in ultima instanta a unei împartiri bazate pe un algoritm menit sa mentina neschimbate cotele de piata obtinute in urma alegerii liber exprimate. Fondurile de Pensii însa au decis sa aplice un alt algoritm cel al cotelor egale, tratand situatia ca fiind una in care o înregistrare eronata s-ar fi produs. Aceasta împartire in cote egale este interpretata de Consiliul Concurentei ca fiind echivalenta cu o împartire a pietei care are ca obiect „împiedicarea, restrangerea sau denaturarea concurentei”.

Aceasta cauza exprima chintesenta problematicii nu numai a dreptului UE in general, unde instantele nationale sunt chemate sa sesizeze CJUE in baza unei aprecieri sincere a necesitatii unei hotarari prejudiciale , dar si a dreptului concurentei ca materie întemeiata pe notiuni obiective de drept care trebuie interpretate in mod coerent la nivelul celor 28 state membre. Confuzia intervine in Cauza Pensii Private intre conceptul de definitie juridica obiectiva  si cel de acord anticoncurential per se. Aceeasi confuzie s-a produs si in decizia impusa de CC in 2005 in Cauza Navigatie, decizie care ulterior a fost anulata de CAB.

Articolul 101 alin 1 TFUE prevede ca acordurile între întreprinderi „care pot afecta comertul dintre statele membre si care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrangerea sau denaturarea concurentei” sunt interzise ca fiind incompatibile cu piata interna. Apoi se specifica un numar de tipuri de acorduri anticoncurentiale per se. Argumentul reiterat de întreprinderi in astfel de spete este ca acordul in discutie nu are ca efect  „împiedicarea, restrangerea sau denaturarea concurentei”, iar contraargumentul CC este acela ca cele doua conditii fiind alternative, nu este necesar sa se demonstreze efectul atunci cand acordul are ca obiect „împiedicarea, restrangerea sau denaturarea concurentei”.

Ce se poate pierde din vedere aici este faptul notiunile nu sunt încorsetate într-o întelegere semantica a cuvintelor „stabilesc preturile” sau „împart pietele” ci o forma de efect este implicita in conceptul de obiect, adica notiunea de obiect este strict legata de contextul in care acordul este încheiat si efectele pe care acesta intentioneaza sa le produca. Ca atare afirmatia legata de caracterul alternativ al conditiilor efect – obiect are valoare juridica doar in cazul acordurilor tipice asa numitele întelegeri cartel. De fiecare data cand un acord apare ca fiind atipic, acordul fiind generat de un context exceptional, rezultatul urmarit fiind esential altul decat denaturarea concurentei, atunci nu se poate vorbi de un acord care are ca obiect denaturarea concurentei, ca atare efectul anticoncurential trebuie dovedit.

Acestea sunt spete rare, însa tocmai de aceea trebuie tratate in mod judicios. Instanta a procedat in conformitate cu obligatia de sincera cooperare facand trimitere pentru o hotarare preliminara. Nu acelasi lucru se poate spune despre decizia luata in Cauza Inspectii Inopinate, unde oportunitatea legitima de a face trimitere într-o speta care trateaza garantiile procedurale si respectarea dreptului fundamental la un proces echitabil este irosita, însa aceasta pierdere este partial recuperata prin actiunea legislativa avand ca obiect introducerea conditiei de a obtine o autorizare judiciara a inspectiilor inopinate. Sper ca cele expuse mai sus sa starneasca curiozitatea si interesul cititorului de a parcurge comentariile acestor cauze din prezenta carte, dar si sa genereze un trend pozitiv in ceea ce priveste informarea publicului larg in privinta importantei cunoasterii si întelegerii dreptului UE. 


Despre autor

Emanuela Matei

A studiat știinte economice și sociale in cadrul Universitatii Lund din Suedia, obtinand titlul de Civilekonom in 2009, apoi a absolvit doua programe de master in drept avand o dubla specializare Jurismaster in drept comercial european (2012) și drept comercial suedez (2010). In plus Emanuela a urmat cursurile Facultatii de Litere. Studiile de drept au fost parcurse in limbile engleza și suedeza, completate cu studii de juri-lingvistica in limbile franceza și daneza.

Emanuela Matei este o autoare prolifica in materia concurentei, colaborand cu o serie de institutii renumite din strainatate printre care GCR London, IDC Paris, ABA New York, KCL London, Institute for Regulation and Competition New Delhi, dar și cu institutii de cercetare si edituri din Romania, cum ar fi Wolters Kluwer, C.H. Beck, ARDAE, IADUER, CSDE, CSDC si mai nou Editura Universitara. In aprilie 2014, autoarea s-a alaturat echipei de experti a firmei Mircea & Asociatii pentru a putea pune in practica cunoștintele teoretice acumulate in timp. In materie de cercetare in dreptul concurentei, autoarea este familiarizata cu dezvoltarea  acestuia la nivel global cu precadere in urmatoarele jurisdictii din afara UE: SUA, Australia, Sud Africa și China.

38.54 RON
Editura: UniversitaraNumar pagini: 290Format: 17 x 24 cmTip coperta: BrosataData aparitiei: 2015ISBN: 9786062800826Livrare in: 24 de ore lucratoare

Carti similare cu Jurisprudenta in materia concurentei. Obligatia de a solicita o hotarare preliminara, ISBN: 9786062800826

Alte carti de la Universitara similare cu Jurisprudenta in materia concurentei. Obligatia de a solicita o hotarare preliminara, ISBN: 9786062800826

Opinii si recenzii pentru: Jurisprudenta in materia concurentei. Obligatia de a solicita o hotarare preliminara

Iti multumim pentru faptul ca vrei sa scrii un review privind unul dintre produsele noastre!

Indicatii pentru a scrie un bun review
  • Acorda-ti timpul necesar pentru a te familiariza cu produsul.
  • Completeaza titlul review-ului. Exemplu: "O lectura de neratat".
  • Sumarizeaza experienta proprie avuta.
  • Include atat punctele forte cat si punctele slabe, explicand de ce acolo unde este cazul.

Ai grija sa:
  • Nu incluzi limbaj neadecvat, care poate jigni sau leza anumite persoane.
  • Nu postezi linkuri catre companii concurente sau catre articole ce nu sunt relevante pentru acest produs.

Ai o intrebare in legatura cu acest produs?
Daca vrei mai multe informatii despre acest produs, sau pur si simplu ai o intrebare pentru noi, te rugam sa ne lasi un mesaj pe pagina Facebook sau sa ne scrii un mail. Facem tot posibilul astfel incat sa iti raspundem rapid.
Acest produs nu dispune inca de un review.

Carti pentru premiile Scolare

NEWSLETTER

Introdu adresa ta de email pentru a afla cele mai noi oferte de tablouri personalizate.
© 2019 DepozitDeCarte. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Operarii Datelor cu Caracter Personal, sub numarul 123456
Plata cu cardul
Webdesign