Pentru comenzi ne puteti apela la 0729.070.014 de luni pana vineri intre 9-17
Nu exista produse in cos!
Total produse (0):0.00 RON
CATEGORII DE PRODUSE
Ne gasesti pe Facebook

Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Romane (sec. XIX-XX)

Comanda la 0729_ 070_ 014
de luni pana vineri intre 10-18
Livrare in 24h
oriunde in tara
Stoc LIMITAT

Lucrarea Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Romane (sec. XIX-XX) isi propune sa prezinte un subiect mai putin abordat pana acum in istoriografia romana: cel al fostelor resedinte boieresti din Romania, cladiri care au inceput sa apara in spatiul nostru inca din secolul al XVI-lea si care au cunoscut perioada de maxima inflorire in cel de-al XIX-lea veac.

In special din a doua jumatate a veacului XIX, elita politica si aristocratica romaneasca a incercat  si a si reusit  o racordare la modelele de civilizatie europeana, aceasta fiind o perioada fasta in care reprezentantii marilor familii boieresti si-au construit pe proprietatile lor de la tara palate si conace ce imitau, in general, stilurile arhitectonice la moda in Occidentul acelor vremuri. S-au ridicat astfel sute de conace boieresti, cele din Moldova imitand stilul neoclasic, foarte des intalnit in Rusia tarilor, in timp ce cladirile din Muntenia s-au inspirat de la modelele occidentale, majoritatea comanditarilor facandu-si studiile in Apus, unde au putut admira marile resedinte nobiliare si fastul vietii desfasurate in ele.

Lucrarea prezinta  in primul capitol, dedicat unor Arhitecturi rezidentiale reprezentative, urbane si rurale, in spatiul romanesc (sec. XIX-XX) – istoria urmatoarelor familii aristocratice si a resedintelor lor urbane sau rurale: Ghica (Bucuresti, Caciulati, Deleni), Callimachi (Stancesti), Stirbey (Bucuresti, Buftea, Brasov, Darmanesti), Rosetti-Roznovanu (Stanca), Bratianu (Florica), Vacarescu (Manesti). Lucrarea trateaza evolutia arhitectonica a unor resedinte reprezentative din punct de vedere arhitectonic, istoric si cultural, reconstituirea atmosferei de epoca realizandu-se prin incursiuni in istoria mentalitatilor si a imaginarului, in genealogia familiilor boieresti romane sau in istoria colectiilor adapostite de aceste cladiri.

 

Capitolul al II-lea al acestei lucrari este inchinat Arhitectilor, artistilor si decoratorilor din Tarile Romane si Romania in secolele XIX-XX si analizeaza cele mai reprezentative monumente de arhitectura create de arhitectii straini si romani care au lucrat in spatiul romanesc timp de un veac si jumatate. Arhitecti, pictori, decoratori, artisti, ingineri  romani sau straini  si-au pus amprenta asupra castelelor, palatelor, conacelor si caselor realizate pentru elita aristocratica si politica romaneasca incepand cu primele decenii ale secolului al XIX-lea. S-a construit mult in aceasta perioada, s-a cladit durabil la cererea unor comanditari bogati care-si facusera studiile in Occident, conturandu-se o identitate arhitectonica in spatiul romanesc. Opera arhitectilor straini (francezi, germani, austrieci, italieni) care au creat remarcabile monumente – civile sau religioase, comandate de stat sau de aristocrati in cursul secolului al XIX-lea a fost continuata, in primele decenii ale veacului XX, de reprezentatii de frunte ai scolii romane de arhitectura (Ion Mincu, Ion D. Berindei, Grigore Cerchez, Petre Antonescu, Nicolae Ghika-Budesti s.a.), care au creat si un stil propriu specific arhitecturii romanesti.

 

Capitolul al III-lea al lucrarii incearca  pe baza documentelor inedite din Arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice sa reconstituie Destinul unor monumente istorice cu functie rezidentiala din Romania (1945-1955). Documentele analizate recompun destinul acestor monumente istorice in primul deceniu al puterii comuniste, perioada de mari framantari sociale si politice, in care reprezentantii „puterii populare” si-au indreptat tirul luptei de clasa asupra aristocratiei romane si – implicit – asupra proprietatilor rurale sau urbane ale acestora. A inceput astfel perioada cea mai nefasta din istoria multiseculara a acestor edificii, marcata de exproprieri, confiscari, distrugerea patrimoniului mobil si a colectiilor de arta adapostite in aceste cladiri sau chiar demolarea multora dintre ele. S-au pierdut astfel inestimabile colectii de arta, stranse cu pasiune de generatii intregin s-au incendiat si risipit biblioteci extrem de valoroase, mutilandu-se astfel o parte din identitatea noastra culturala. Incercarile disperate ale proprietarilor de a-si salva casele si colectiile nu au dat, decat in foarte putine cazuri, rezultate. Comisiunea Monumentelor Istorice a clasat multe dintre aceste cladiri ca monument istoric, in speranta ca astfel vor fi ferite de distrugerile si jafurile patronate de noile autoritati comuniste. Eforturile lor au fost in mare parte ignorate de reprezentantii puterii comuniste, multe dintre aceste cladiri de patrimoniu fiind distruse, devastate sau demolate dupa un program bine stabilit. S-a adaugat la aceasta indiferenta localnicilor  care si-au insusit multe dintre lucrurile existente in aceste case  si destinatiile total inadecvate harazite unor cladiri cu functie rezidentiala (sedii de C.A.P., I.A.S., S.M.T., spitale, sanatorii, camine, primarii sau scoli).


216.74 RON
Editura: Oscar PrintNumar pagini: 528Format: 240x280 mmTip coperta: CartonataData aparitiei: 2011ISBN: 9789736682292Livrare in: 24 de ore lucratoare

Carti similare cu Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Romane (sec. XIX-XX), ISBN: 9789736682292

Alte carti de la Oscar Print similare cu Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Romane (sec. XIX-XX), ISBN: 9789736682292

Opinii si recenzii pentru: Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Romane (sec. XIX-XX)

Iti multumim pentru faptul ca vrei sa scrii un review privind unul dintre produsele noastre!

Indicatii pentru a scrie un bun review
  • Acorda-ti timpul necesar pentru a te familiariza cu produsul.
  • Completeaza titlul review-ului. Exemplu: "O lectura de neratat".
  • Sumarizeaza experienta proprie avuta.
  • Include atat punctele forte cat si punctele slabe, explicand de ce acolo unde este cazul.

Ai grija sa:
  • Nu incluzi limbaj neadecvat, care poate jigni sau leza anumite persoane.
  • Nu postezi linkuri catre companii concurente sau catre articole ce nu sunt relevante pentru acest produs.

Ai o intrebare in legatura cu acest produs?
Daca vrei mai multe informatii despre acest produs, sau pur si simplu ai o intrebare pentru noi, te rugam sa ne lasi un mesaj pe pagina Facebook sau sa ne scrii un mail. Facem tot posibilul astfel incat sa iti raspundem rapid.
Acest produs nu dispune inca de un review.

Carti pentru premiile Scolare

NEWSLETTER

Introdu adresa ta de email pentru a afla cele mai noi oferte de tablouri personalizate.
© 2019 DepozitDeCarte. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Operarii Datelor cu Caracter Personal, sub numarul 123456
Plata cu cardul
Webdesign