Pentru comenzi ne puteti apela la 0729.070.014 de luni pana vineri intre 9-17
Nu exista produse in cos!
Total produse (0):0.00 RON
CATEGORII DE PRODUSE
Ne gasesti pe Facebook

Societatea romaneasca in vremea lui Carol I

Comanda la 0729_ 070_ 014
de luni pana vineri intre 10-18
Livrare in 24h
oriunde in tara
Stoc IN STOC

 Romania a trecut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea prin transformari decisive. Pe piedestalul Unirii din 1859, Alexandru Ioan Cuza a realizat o opera profunda de reforma, deschizand apoi, prin abdicarea sa, perioada monarhiei constitutionale. Principele Carol s-a inscris pe aceiasi parametri si, timp de un deceniu, prin domnia sa, a consolidat fapta predecesorului, patronand adancirea procesului de moder-nizare, retusand unele mutatii si pregatind realizarea marelui moment al neatarnarii. De dobandirea independentei va fi indisolubil legat si momentul in care Carol I a obtinut coroana de otel, care a insemnat cresterea in insemnatate a principelui, dar si a tarii in Europa.
     

    Fragment:
 
    “Era deci instituita o domnie ereditara, dar, totodata, era puternic evidentiat caracterul ei „constitutional". Desi domnitorul a incercat, la un moment dat - in 1870 - ca autoritatea sa sa fie extinsa, prin intermediul puterilor garante, determinat fiind la aceasta de complicata situatie politica interna pe care i se parea a nu o putea stapani cu mijloacele si drepturile ce i le punea la dispozitie Constitutia, tentativa nu s-a bucurat de sprijinul puterilor solicitate, fiind respinsa in primul rand chiar de Bismarck, Romania pastrandu-si mai departe Constitutia din l866. De altfel, trecand prin diferite etape - reflectand fiecare stadii noi ale evolutiei Romaniei, cea mai de seama fiind versiunea din 1923 - Constitutia din 1866 a avut o lunga existenta, fiintand, cu intreruperea din 1938-1944, pana la instituirea republicii. De fapt, in ceea ce priveste functiile domnitorului in stat, acestuia i se oferise, inca din 1866, prilejul de a fi „arbitrul" jocului de forte politice care se confruntau in societatea romaneasca. El forma guvernul si avea posibilitatea de a decide intre acesta si opozitie, acceptand in cazul unor contradictii nerezolvabile retragerea cabinetului sau dizolvarea uneia sau alteia dintre cele doua adunari legiuitoare ori a amandurora. Trebuia sa aiba „tactul" de a simti in ce parte inclina balanta si sa decida, in consecinta, renuntarea la un guvern sau, dimpotriva, sprijinirea sa. Ii revenea insa, datorita si firii Sale meticuloase, sa se ocupe si de probleme relativ minore, dincolo de jocul fortelor politice si arbitrarea lor. „Ceea ce in alte tari sefii de birou reguleaza asa de constiincios - scria el tatalui sau la 7/19 iuniw, 1871 — aici toate acestea imi sunt prezentate mie...”.
   Un capitol al Constitutiei era consacrat ministrilor, principalele instrumente ale puterii executive. Ministrii, raspunzatori directi ai actelor de guvernamant, deoarece - asa cum se stabilea in articolul 92 - “persoana domnului este inviolabila", trebuiau sa fie romani „prin nastere" ori cel putin sa fi „dobandit impamantenire"; de asemenea, membrilor familiei domnitoare li se interzicea sa ocupe portofolii ministeriale.”
30.00 RON
Editura: CartexNumar pagini: 320Format: 130x200 mmTip coperta: BrosataData aparitiei: 2016ISBN: 9786068023632Livrare in: 24 de ore lucratoare

Alte carti de la Cartex similare cu Societatea romaneasca in vremea lui Carol I, ISBN: 9786068023632

Daniel Defoe
14.00 RON 
Frances Hodgson Burnett
12.00 RON 
Inimi cicatrizate
22.00 RON 
James Fenimore Cooper
22.00 RON 

Opinii si recenzii pentru: Societatea romaneasca in vremea lui Carol I

Iti multumim pentru faptul ca vrei sa scrii un review privind unul dintre produsele noastre!

Indicatii pentru a scrie un bun review
  • Acorda-ti timpul necesar pentru a te familiariza cu produsul.
  • Completeaza titlul review-ului. Exemplu: "O lectura de neratat".
  • Sumarizeaza experienta proprie avuta.
  • Include atat punctele forte cat si punctele slabe, explicand de ce acolo unde este cazul.

Ai grija sa:
  • Nu incluzi limbaj neadecvat, care poate jigni sau leza anumite persoane.
  • Nu postezi linkuri catre companii concurente sau catre articole ce nu sunt relevante pentru acest produs.

Ai o intrebare in legatura cu acest produs?
Daca vrei mai multe informatii despre acest produs, sau pur si simplu ai o intrebare pentru noi, te rugam sa ne lasi un mesaj pe pagina Facebook sau sa ne scrii un mail. Facem tot posibilul astfel incat sa iti raspundem rapid.
Acest produs nu dispune inca de un review.

Carti pentru premiile Scolare

NEWSLETTER

Introdu adresa ta de email pentru a afla cele mai noi oferte de tablouri personalizate.
© 2019 DepozitDeCarte. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Operarii Datelor cu Caracter Personal, sub numarul 123456
Plata cu cardul
Webdesign